Boven- en onderstroming samen maken de stroming van de rivier naar zakelijk succes

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over onderstromen, en in zakelijk perspectief noemt men dit dan vaak het gesprek met elkaar aangaan, de diepere drijfveren van een managementteam achterhalen of missie-visie-waarden sessies ervaren door er samen over te spreken. In deze of soortgelijke bewoordingen bieden verandermanagers en leiderschapstrainers hun producten aan.

Men geeft aan hiermee de cultuur, macht of machteloosheid, vertrouwen of wantrouwen c.q. angst bespreekbaar te maken. De onderstroom is dat deel waar vaak het minst over gesproken wordt of wat binnen veel organisaties niet uitgesproken wordt. Bovenstrooms doet men eerst een analyse, en vervolgens gaat men hierover het gesprek aan met het team.

Ik denk dat men hiermee niet het hele verhaal boven water krijgt wat er in de diepere dynamieken in de organisatie aan de hand is.

Als we met elkaar spreken, doen we dat nog vanuit ons bewustzijn. Als we met elkaar werken, met onze volledige interactie, dan mag het onderbewuste zich ook laten zien. Dit kun je voor elkaar krijgen door de issues met elkaar aan te gaan in systemisch perspectief; met zakelijke opstellingen.

Ikzelf heb meerdere zakelijke team en 1-1 opstellingen begeleid, waarbij het gesprek nog steeds een bedekking was van een diepere dynamiek.

Dit is ook zo logisch. Hoe komen we er anders achter dat je collega-manager bijvoorbeeld resoneert met het gedrag van je opa en je eigen HRM manager resoneert met hoe je moeder je behandelt. Dit als voorbeeld van familiedynamieken die zakelijke dynamieken kunnen beïnvloeden.

Dit komt niet tot uiting in een gesprek, hoe diep we ook met elkaar spreken. Dit zijn resonanties die we ervaren in opstellingen.

Ook je eigen gedrag als manager is beïnvloed door hoe de mannen voor jou in je familie met elkaar omgingen. Als jij door je vader niet vertrouwd werd met bijvoorbeeld geld, dan vertrouw jij je team een hoog budget ook niet 1-2-3 toe.

We kunnen spreken wat we willen met elkaar, maar we hebben allemaal onze eigen familieperikelen die we meenemen naar het werk. Een loopbaanopstelling is een fenomeen dat de bovenstroom- en onderstroom met elkaar verbindt, want na de opstelling is een goed gesprek een uitermate goede manier om wat de opstelling  liet zien te laten beklijven in jouw werk!

Wil je ook een keer een opstelling ervaren, stuur mij een berichtje.